Echografie
Wat is echografie?
Een echo of echografie is bij de meeste mensen bekend door het zichtbaar maken van een ongeboren baby tijdens de zwangerschap. Maar ook voor de fysiotherapeut is deze techniek een prima hulpmiddel. Echografie kan namelijk heel goed worden gebruikt om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven. Daarnaast is een echo nuttig om tijdens het revalidatieproces het herstel te volgen.
Enkele toepassingen van echografie bij fysiotherapie zijn klachten aan de:
- Spieren (scheuren, littekens, kalkneerslag)
- Pezen (scheuren, degeneratie, kalkneerslag)
- Slijmbeurzen (ontstekingen, vochtcollectie, kalkneerslag)
- Gewrichtsbanden (scheuren, verdikkingen)
- Meniscus (oppervlakkige scheuren, cystes)
- Botten (losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijven)
- Zenuwen (ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel)
Wanneer heeft u baat bij echografie?
Echografie kan bij iedereen worden toegepast. De kwaliteit van pezen, spieren en gewrichten is met echografie goed in beeld te brengen. Hierdoor wordt duidelijk hoe uw belastbaarheid is en wordt een gerichte training en behandelkeuze mogelijk. Dit kan ervoor zorgen dat uw behandeling een stuk efficiënter kan verlopen. Het gevolg is dat u zo snel als mogelijk weer klachtenvrij bent.
Tijdens een uitgebreid intakegesprek bekijken we of uw klachten ook daadwerkelijk met echografie in kaart kunnen worden gebracht.
Hoe werkt echografie?
Echografie werkt met het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven. Het is een medisch onderzoek dat veel informatie kan opleveren uw klacht. De geluidsgolven zijn niet hoorbaar of voelbaar voor mensen. Dit heet hoogfrequent of ultrageluid. Een echografie is ongevaarlijk en kan eindeloos worden herhaald. Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van uw klacht exact in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden ingezet.